close
Twój komentarz




questions.php?view=106

Pytania i Odpowiedzi

Do czego może służyć olej z czarnuszki?

  Zapytany przez Tommy (Dawid Szymański) na 16 Marzec 2016 12:35 CET
Odsłon 187
Głosuj w górę  |   

  Odpowiedział Tommy (Dawid Szymański) na 16 Marzec 2016 12:40 CET

Czarnuszka, zwana także czarnym kminem bądź złotem faraonów, bezsprzecznie przeżywa swój renesans nie tylko w kuchni, ale także w farmacji. W dawnych czasach korzystano tylko z jej nasiona, natomiast dzisiaj furorę robi olej lub olejek z czarnuszki. Ze względu na wyjątkowe właściwości, produkty z czarnuszki wykorzystywane są w kuchni, w farmacji oraz w kosmetyce. Poznajcie bliżej zalety czarnuszki siewnej. Olej z czarnuszki ma lekko gorzki, intensywny korzenny zapach, a jego barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno (obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte), jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Potrawom tym nadaje korzenny smak (cyt za poradnik zdrowie.pl). Jeśli chodzi zaś o zdrowie to olej z czarnuszki moze być lekiem na raka, pomagać w chorobach żołądkowych (np. wrzody), obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, łagodzi objawy schorzeń alergicznych i wiele, wiele innych



Głosuj w górę  |   

Słowa kluczowe olej, olejek, czarnuszka, zdrowie, cera
Aby udostępnić te pytanie na swojej Polski Domek mikroblog, musisz być zalogowany.